Submitted by: sdemir   Date: 2011-06-07 18:44
Türkiye de EHEC alarmı verdi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Avrupa'da yaşanan EHEC salgınının Türkiye'de olmadığını, ancak mikrobik bir durum olduğu için ülkemize de gelebileceğini söyledi.

Akdağ, Erzurum'da, Ankara'dan gelen bir grup gazeteciyle yaptığı söyleşide, Avrupa ülkelerinde ölümlere neden olan EHEC salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Salgını yakından takip ettiklerini belirten Akdağ, “Kanlı ishal yapan, ağır seyredebilen bir hastalık. Kanlı ishal yapan başka sebepler de var. Dizanteri kanlı ishal yapar ama bu ağır seyredebiliyor” dedi.

Akdağ, söz konusu hastalığa neden olan mikroorganizmanın “E. coli” diye yazılan ve “akoli' diye okunan mikrobun, bilinen eski mikroplardan biri olduğunu, normalde bağırsaklarda bulunan ve insan vücudu için gerekli olan bir bağırsak mikrobu olduğunu belirterek, ancak bu mikrobun insana zarar da verebildiğini ifade etti.

“Bu hastalık Türkiye'ye de gelebilir mi?” şeklindeki soru üzerine, Türkiye'de şu anda bu salgının olmadığını belirterek, “Bu salgın ülkemize de gelebilir. Tedbirleri alıyoruz tabii. Bağırsakla ilgili bir durum olup dışkıyla geçtiği için bütün ülkelere gelme ihtimali var. Ancak, bizim burada şahsi olarak, ellerimizi sabunlamak, sebzeleri ve salataları sirkede tutmak ve yemekleri çok iyi pişirmek gibi almamız gereken tedbirler var.” Bakan Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da salgına neden olan mikrobun Türkiye'ye yayılmasını önlemek için denetimlerini sıklaştırdığını kaydetti.

ALMANYA'DA İKİ KİŞİ DAHA ÖLDÜ
Öte yandan Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde 2 kadının daha EHEC bakterisinden kaynaklanan hastalık sonucunda hayatını kaybettiği bildirildi. Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanlığı'nın bir sözcüsü, Celle kentindeki bir bakım yurdunda 88 yaşındaki bir kadının, Stade yöresinde de 74 yaşındaki bir kadının EHEC bakterisinden kaynaklanan hastalık sonucunda hayatını kaybettiğini belirtti.

Eyalette EHEC'den dolayı hayatını kaybeden insanların sayısı böylece 6'ya yükselirken, bakteriden hastalanan insanların sayısının çok az bir şekilde gerilediği, ülke çapında 534 EHEC hastasının bulunduğu ifade edildi. Türk kökenli Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan da, EHEC salgınından dolayı eyaletteki kliniklerde bir eksiklik yaşanmadığını bildirdi.

EHEC'İN KAYNAĞI NE?
Avrupa Hastalık ve Kontrol Merkezi (ECDC) yetkilileri yaptığı açıklamada, Almanya, Avusturya, Danimarka, Ispanya, Finlandya, Fransa, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere ve İsveç'te kanamalı ağır bağırsak enfeksiyonuna neden olan E.Coli bakterisine yakalanmış veya yakalandığından şüphe edilen kişiler tespit edildiğini belirtti. Amerikalı makamlar ise, ABD'de bazı kişilerin hastalığa yakalandığından şüphe ettiklerini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, kadınların EHEC'ten daha fazla etkilendiğinin gözlemlendiğini belirterek, kadınların erkeklerden daha fazla tercih ettiği ve bakterinin bulaştığı bir gıda madesinin salgının yayılmasına neden olmuş olabileceğini kaydetti. Alman ulusal sağlık enstitüsü Robert Koch'tan (RKI) yapılan açıklamaya göre, salgında hayatını kaybedenlerin çoğu 22 ile 92 yaş arası kadınlar.

Öte yandan, merkezi İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Yüksek Sağlık Enstitünün (ISS) bünyesinde yer alan bir Avrupa referans laboratuvarından yayımlanan yazılı açıklama, laboratuvarda yapılan tahlilerin sonucunda, iddia edilenin aksine salatalıkların veya sebzelerin EHEC bakterisinin yayılmasına neden olduğu yönünde kanıt bulunmadığını ortaya koyduğunu belirtmişti.

AZ PİŞMİŞ GIDALARA DİKKAT
Avrupalı sağlık makamları, bugüne dek yapılan gözlemlerin, Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) bakterisinin bulaştığı et veya bazı sebzeler gibi çiğ veya az pişmiş gıdalardan insana geçtiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Makamlar, yeterli hijyenin sağlanamadığı ortam ve durumlarda da bakterinin insandan insana geçebileceğini belirtti. Doktorlar, bakterinin özellikle bağırsaklarda ve dışkıda bulunduğunu kaydediyor.

Araştırmaların bakterinin kökeni hakkında ve nasıl geliştiği konusunda tam bir netice vermesine kadar, Alman makamlarının çiğ salata, domates, hıyar ve filizlenmiş tohum tüketimini yasakladığı belirtiliyor. (AA)
Tagler: E.coli,  Ehec

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış