Submitted by: sdemir   Date: 2011-09-28 12:55
RASYONEL ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARININ ROLÜ
Mustafa ALTINDİŞ
Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, AFYON




ÖZET
Mikrobiyoloji laboratuvarı, antibiyotiklerin akılcı kullanımında çok önemli bir anahtar role sahiptir. Bu görevleri; standart
yöntemlerin kullanıldığı hızlı ve doğru antibiyotik duyarlılık testi yapma, sadece belirli türde bir bakteri veya infeksiyona karşı klinik etkinliği gösterilmiş olan ilaçların raporlanması, infeksiyon kontrol programı için sorunlu olan antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaları raporlama, direnç geliştirme açısından eğilimli olan önemli patojenleri kaydetme ve izleme, düzenli olarak antibiyogram bilgilerini derleme ve yayınlama, eğer gerekiyorsa yeni anibiyotikleri antibiyotik duyarlılık test skalasına ekleme, antibiyotik dirençli mikroorganizmalardaki gelişmeleri, araştırmaları ve yeni antibiyotik duyarlılık testi yöntemlerindeki değişen global trendleri izleme şeklinde sayılabilir.
Laboratuvar mikroorganizmanın birincil ilaçlara duyarlı olup olmadığını test etmeli, tavsiye etmeli, duyarlı bulunmuş tüm antibiyotikleri rapor etmemelidir. Bakımı artırmak ve maliyetleri düşürmek için yeni ve daha az pasif mikrobiyoloji (girişimsel mikrobiyoloji) hipotezi bir çok enstitüde test ediliyor.
Raporlar doğru, eksiksiz, pratiğe uygulanabilir, anlaşılabilir olmalı ve iletişimi cesaretlendirici tavsiyeler içermelidir. Sonuç olarak, antimikrobik kontrol programlarının başarısı için mikrobiyoloji laboratuvarının desteğine gerek vardır.

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış