Submitted by: sdemir   Date: 2012-02-15 13:32
Birinci Basamakta Laboratuvar Kullanımı
Dr. Kurtuluş ÖNGEL Dr. Yasemin TÜRKER

Günümüzde tıbbın bütün alanlarındaki ilerlemelere ve gelişen teknolojiye rağmen, birinci basamak sağlık kuruluşlarında rutin araştırmaların önemi büyüktür. Birinci basamakta rutin araştırma dediğimiz zaman aklımıza gelen fizik muayene ve anamnez olmalıdır. Bunlar bizi başvuru nedeniyle ilgili karara götürecek en önemli araçlardır. Detaylı bir anamnez ve fizik muayene sonrası % 90 oranında hastaya yönelik bir karar verilebilmektedir. Hekimlerin anamnez ve fizik muayene becerileri sağlık hizmetlerinin kalitesinde de büyük rol oynamaktadır. Hekimler, hekimlik mesleğine başlamadan önce, rutin araştırmaya yönelik becerilerinin yanı sıra yönlendirilmiş araştırma uygulamaları konusunda da kendilerini yetiştirmek durumundadır. Yönlendirilmiş araştırma kapsamına giren laboratuar testleri ve radyolojik tetkikler, bizlere elimizdeki verileri akılcı bir şekilde kanıtlara dayandırarak yorumlama yetisini ve ayırıcı ön tanılarımızın bir kısmını hariç bırakarak asıl tanımızın desteklenmesini sağlarlar. Bu açıdan, sağlık hizmetinin sunulduğu yerlerde laboratuvar hizmetinin bulunması bize bu imkanı verecektir.
Özellikle birinci basamakta minimum teknolojik bir donanımla gerçekleştirilebilecek maliyet etkin bazı laboratuvar tetkikleri, birçok hastalık açısından tanı ve izlemde hekimlere yol gösterici olacaktır. Takip
muayeneleri, yine birinci basamakta aksatılmaması gereken muayenelerdir.

Hastalığın gidişini gözlemek, tedaviye cevabı saptamak ve yüksek risk gösteren hastaları tespit etmek açısından önemlidir. Kontrol muayenelerinde de anamnez, fizik muayene yanısıra laboratuar testleri önem kazanır.

Günümüzde evde ve ayakta iyileştirici hizmetleri oldukça yeterli bir düzeyde yürütebilmeye yarayacak temel incelemeleri yapabilecek laboratuvar olanaklarının birinci basamakta mevcut olduğu söylenebilir.

Tam metin için tıklayınız

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış