Submitted by: sdemir   Date: 2012-12-27 09:53
New Page 1

 

 

SATIN ALMADA
TEKNİK ŞARTNAMENİN YERİ
ve
İHALE SÜRECİ

 

Arş. Gör. Dr. Raziye Didem TUNCER

 

 

 

ARALIK 2010

 

DENİZLİ

 

 

İÇİNDEKİLER

 

 

GİRİŞ…………………………………………………………………………………………..3

 

TEKNİK ŞARTNAME

      Teknik Şartname Nedir…………………………………………………………………….3

      Teknik Şartnamenin Hazırlanması…………………………………………………………3

4734 sayılı Kanun………………………………………………………………………….3

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği……………………………………………….4

 

TEKNİK ŞARTNAME İŞ AKIŞI……………………………………………………………...5

 

MAL ALIMI İHALE SÜRECİ

Mal alımı ihale süreci hazırlığı…………………………………………………………….7

İhtiyacın ortaya çıkması………………………………………………………………..7

Teknik şartnamenin hazırlanması………………………………………………………7

Yaklaşık maliyetin belirlenmesi………………………………………………………..7

İhale usulünün belirlenmesi……………………………………………………………8

 

İhale Katılım Belgeleri ve Yeterlilik Kriterleri…………………………………………….9

İhale Komisyonu…………………………………………………………………………...9

İhale Kararı ve Sonucun Bildirilmesi………………………………………………………9

 

KAYNAKLAR……………………………………………………………………………….12

 

 

GİRİŞ

 

            Bir toplumda sağlık sisteminin istenilen düzeyde olabilmesi sistemdeki kaynakların etkin şekilde kullanımı ile mümkündür.

Sağlık hizmetlerinin etkin biçimde devamlılığı, yapılan harcamaların maliyetinin en doğru şekilde hesaplanmasına ve mal veya hizmet alımının kalitesine bağlıdır. Bu noktada teknik şartname hazırlanması ve ihale süreci oldukça önemdir.

 

 

TEKNİK ŞARTNAME  

 

            Teknik Şartname Nedir

 

Satın alınacak mal, hizmet ve yapım işlerinin özelliklerinin belirtildiği teknik dökümanlardır. Aynı zamanda satın alınan mal kullanıldığı sürece başvurulan dökümanlardır. Tedarikçi ve alıcı arasında imzalanan sözleşme niteliğindedir (1).

 

 Teknik Şartnamenin Hazırlanması

 

Bir teknik şartname yazılırken 04.01.2002 tarihli (Resmi gazete tarih ve sayı;22.01.2002/24648) 4734 sayılı kanunun 12’nci maddesi, “Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği”nin 14’üncü maddesi ile ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair mevzuat göz önünde bulundurulmalı, ayrıca “Kamu İhale Genel Tebliği”nin 55’inci maddesinde mal alımı ihalelerinde teknik şartnamenin hazırlanmasına ilişkin açıklamaya uyulmalıdır (2).

 

4734 Sayılı Kanunun 12’nci Maddesi:

 

         İhale  konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır.

         Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

         İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir.

         Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

         Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik  düzenlemeler de yapılır.

         Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir.

         Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.

         Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde "veya dengi" ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir(2).

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği 14’üncü Maddesi:

 

  1. Alınacak malın teknik kriterleri ve özellikleri, ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamede düzenlenir. Teknik kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması zorunludur.

 

  1. Teknik şartnamede, varsa ulusal standart ve dengi uluslar arası standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenleme yapılabilir. Ancak ulusal standardın bulunmaması durumunda sadece uluslararası standart esas alınarak düzenleme yapılabilir.

 

  1. Teknik şartnamede, belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.

 

  1. Teknik şartnamede, alım konusu malın ambalajlanması ve etiketlenmesi ile kullanım kılavuzuna yönelik düzenleme yapılabilir.

 

  1. Teknik şartnamede, alım konusu malın montajı ve satış sonrası servisi ile yedek parçasının sağlanmasına yönelik düzenleme yapılabilir.

 

  1. Teknik şartnamenin hazırlanmasında, ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair mevzuat göz önünde bulundurulmalıdır.

 

  1. Teknik şartnamede yapılacak düzenlemelerin, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak öngörülen mesleki ve teknik yeterlik kriterleri ve belgeleriyle uyumlu olması gerekir.

 

  1. Teknik şartnamedeki düzenlemelerin; ihale komisyonu ile muayene ve kabul komisyonunca yapılacak inceleme ve değerlendirmelerde tereddüt oluşturmayacak şekilde açık olması gerekir.

 

  1. Özel imalat süreci gerektiren mal alımlarında, yüklenici tarafından öncelikle malın prototipinin idareye sunulmasına ve bu prototipin kabulünden sonra üretiminin yapılmasına yönelik teknik şartnamede düzenleme yapılabilir.

 

  1. Alım konusu malın niteliği ve bu Yönetmelikte öngörülen düzenlemeler esas alınarak yüklenicinin personel çalıştırmasının öngörülmesi halinde, bu personelin sayısı ve niteliği teknik şartnamede veya sözleşme tasarısında belirtilir.

 

  1. Özel imalat süreci gerektiren mal alımlarında, malın ilgili mevzuat uyarınca teknik düzenleme kapsamında bulunması ve piyasaya arz edilmesinin belirli kurallara tabi olması durumunda; idare ve yüklenicinin malın uygunluk değerlendirilmesine yönelik yükümlülükleri, teknik şartnamede ve/veya sözleşme tasarısında belirtilir.

 

  1. Teknik şartnamenin idare tarafından hazırlanması esastır. Ancak, alınacak malın özelliğinin gerektirdiği hallerde ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartname, Kanun hükümlerine uygun olarak danışmanlık hizmet sunucularına hazırlattırılabilir (3).

 

         Teknik şartnamede ne istendiği açık ve net olarak belirtilmeli,toplumsal sonuçlar, çevresel kirlenmeye ve ulusal harcamalara etkisi dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Teknik şartnamenin etkin kullanılabilmesi için izlenmesi önerilen yol; P-U-K-Ö döngüsüdür (1) (şekil-1).

 

 

 

                

                 

                                         Şekil-1: P-U-K-Ö Döngüsü (1)

 

 

 

TEKNİK ŞARTNAME İŞ AKIŞI

 

Teknik şartname yazım sürecinde ilk yapılacak işlem veya analiz prosedürünün oluşturulmasıdır. Hazırlanan prosedürlere ve teknik şartname iş akışına göre gereklilikler saptanır (şekil-2). Örneğin; ne kullanılacak, iş ne kadar sürede bitecek, kaç test gerekli gibi parametreler iş akış şemasında ve analiz prosedüründe belirlenmelidir. Sonuçta bu özelliklere göre ihtiyaç saptanır, özellikleri belirlenir, pazarda bulunanların teknik özellikleri incelenir, listelenir ve puanlanır. Ve kalite kontrol sürecini de içine alacak şekilde teknik şartname yazılır. İhale sürecinden sonra da alınan ekipmana yönelik teknik şartnameye uygun işleyişin yapılıp yapılmadığı takip edilir (1).

           

 

                    Şekil-2: Teknik şartname iş akışı (1)

 

 

Yazılan her teknik şartname için, daha sonra kullanılacakları zaman, yaşanmış sorunların tekrar yaşanmaması ve olmazsa olmazların unutulmaması için kayıtlar tutulmalıdır. Gerek satın alma sürecinde, gerekse ekipmanın kullanımı sırasında oluşan “keşke şu yazılsaydı” veya “iyi ki bu yazılmış” gibi düşünceler ve değerlendirilmelerin kayıt edilmesi, satın almalarda kaliteli uygulamalar açısından önemlidir (1).

 

Satın alma, kabul ve kabul sırasındaki değerlendirmeler teknik şartnameye göre yapılır. Yine montajdan sonra ve işletim sırasındaki bakım, onarımların söz verildiği gibi yapılıp yapılmadığı, teknik şartnamedeki taahhütlere (beyana) göre izlenir, değerlendirilir, tutanaklarla kaydedilir. Performansa etki derecesine göre tedarikçi firma ile iletişime geçilir (1).

 

Satın alma sonrası dönemde belirli aralıklarla gözden geçirme toplantıları yapılmalı, teknik şartnamenin yerine getirilip getirilmediğinin yanısıra, cihazlar veya alınan malzeme teknik açıdan değerlendirilmeli, yaşanan olumsuzluklar not edilmelidir. Ancak bu şekilde etkili bir maliyet-etkinlik durumu belirlenebilir. Daha sonraki süreçler iyileştirilebilir (1).

 

  

MAL ALIMI İHALE SÜRECİ

 

 

Mal Alımı İhale Süreci Hazırlığı

Mal alımı ihale süreci hazırlığı dört dönemde incelenir;

 

1. İhtiyacın ortaya çıkması

2. Teknik şartnamenin hazırlanması

3. Yaklaşık maliyetin belirlenmesi

4. İhale usulünün belirlenmesi (1,4) .

 

 

1. İhtiyacın ortaya çıkması;

 

Bu aşamada yapılacaklar şunlardır;

 

1- Hangi birim veya alt birimle ilgili ihale hazırlığı yapılacağı belirlenir.Ör; biyokimya

 

2- İlgili birimdeki cihaz, test adı vb. belirlenir. Ör; biyokimya otoanalizörü

 

3- Belirlenen cihaz veya testin aylık ve yıllık performans (maliyet-verimlilik) analizleri incelenir.

 

4- Hizmet edilen kurumun yapısal ve idari özellikleri doğrultusunda 6 aylık veya 1 yıllık öngörülen ihtiyacı hesaplanır.

 

5- Bu yeni bir test ise, klinisyenlerle karşılıklı etkileşim içinde, ön performans çalışmaları yapılmalıdır (1,4).

 

 

2. Teknik şartnamenin hazırlanması;

 

Alım ile ilgilenen firmalara yönelik daha önceki kullanıcıların tecrübeleri de dahil olmak üzere araştırma yapılması, firma ürünlerinin performansına ait bilgilerin elde edilmesi, bilimsel verilere bakılır. Ve bu bilgiler ışığında teknik şartnameye belirlenen teknik özellikler yazılır. En önemli adımdır (1,4).

 

İdarelerce hazırlanacak teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur (1,4).

 

3. Yaklaşık maliyetin belirlenmesi;

 

      İdarelerce ihtiyaç duyulan malların en uygun fiyatla temin edilebilmesi, tedarik edilecek malın bedelinin doğru tahmin edilmesindeki isabet derecesine bağlıdır. Yaklaşık maliyet 04.01.2002 tarihli (Resmi gazete tarih ve sayı; 22.01.2002/24648) kamu ihale kanununun 9. maddesine göre belirlenir (3).

 

9. madde ; “Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak, katma değer vergisi hariç olmak üzere, yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir ve bu yaklaşık maliyetin ihale sonuçlanıncaya kadar gizliliği korunur ” der (3).

 

Tedarik edilecek malın özelliğine göre valilik, belediye, ticaret odası, sanayi odası, meslek odaları, üretim ve satış yapan kamu kurum ve kuruluşları ile, borsa ve özel sektör kuruluşlarından fiyat istenebileceği gibi, piyasada ihale konusu malı üreten veya pazarlayan gerçek veya tüzel kişilerden de proforma fatura istenebilir (1,4).

 

Bu araştırmaların sonucunda idarelerce elde edilen bilgi ve belgeler topluca değerlendirilerek, en doğru maliyet tespiti yapılır. Ancak idareler, gerçek piyasa fiyatlarını yansıtmayan ve yaklaşık maliyetin hesaplanmasında sapmalara sebep olabilecek fiyat bildirimleri ile proforma faturaları değerlendirmeye almazlar. Buna ilişkin gerekçeleri hesap cetvelinde belirtirler (1,4).

 

İdareler, ihtiyaç duyulan mal ile ilgili daha önceki dönemlerde alım yapmış iseler   geriye dönük varsa son beş yılın, yoksa alımı yapılan yılların  fiyatlarını tablo haline getirirler.Türk parası bazında yapılmış olan alımlarda  geçmiş yılların fiyatları; ÜFE üzerinden güncellenir ve aritmetik veya ağırlıklı ortalaması alınır. Döviz cinsinden yapılmış olan alımlarda ise geçmiş yılların fiyatlarının aritmetik veya ağırlıklı ortalaması esas alınır (1,4).

 

Ayrıca tedarik edilmesi istenilen malın özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi veya ilk defa alımı veya üretimi yapılacak bir mal olması ya da idarenin istihdam ettiği personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde, ihale yetkilisinin onayı alınmak kaydıyla, yaklaşık maliyet tespiti, 4734 sayılı Kanun hükümlerine göre danışmanlık hizmet sunucularına, ihale edilmek suretiyle de, yaptırılabilir (1,2,4).

 

4. İhale usulünün belirlenmesi;

 

İdare tarafından, 4734 sayılı Kanunun 18 ile 21 inci madde hükümleri doğrultusunda, uygulanacak ihale usulü belirlenir.

     

Mal ve hizmet alımı ihalelerinde uygulanabilecek ihale usulleri şunlardır;

·         Açık ihale usulü

·         Belli istekliler arasında ihale usulü

·         Pazarlık usulü

·         Doğrudan temin

 

Kamu ihale kanununa göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Diğerleri  kanunda belirtilen özel hallerde kullanılır (1,4).

İhale dokümanının Türkçe hazırlanması zorunludur. Ancak yabancı isteklilere açık olan ihalelerde, Türkçe yanında başka dillerde de ihale dokümanı hazırlanabilir. Talep eden aday veya istekliye yabancı dilde hazırlanan ihale dökümanı Türkçe olarak hazırlanan ihale dökümanı ile birlikte verilir. Bu durumda ihale dökümanının anlaşılmasında, yorumlanmasında ve idare ile adaylar veya istekliler arasında oluşacak anlaşmazlıkların çözümünde Türkçe metin esas alınır (1,4).

 

İdare, işin özelliğine göre, uygun teklif ve sözleşme türünü idari şartnamede belirlemelidir. (id. Şart. md. 18). Teklif ve ödemelerde geçerli para birimi idari şartnamenin 20. maddesinin dipnotu göz önünce bulundurularak tespit edilir. İhale konusu işe ilişkin olarak alternatif teklif verilip verilmeyeceği idari şartnamede belirtilmelidir. (İd.Şart.md.22). İdare, idari şartnamede, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde, en düşük fiyat esasını mı, yoksa fiyat dışı unsurları da mı dikkate alacağını belirtmelidir (İd.Şart.md.36.2) (1,4).

 

İhale Katılım Belgeleri ve Yeterlilik Kriterleri

 

Her ihalenin en can alıcı kısmı, ihaleye katılım kurallarının belirlenmesi ve bunun ihale dökümanında belirtilmesidir. İhaleye katılım kuralları, İdari Şartnamenin "İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri" başlıklı 7’nci maddesinde düzenlenmiştir (4).

 

İdari şartnamenin 7.1 maddesinde her ihale için verilmesi gereken standart belgeler düzenlenmiştir. İdari şartnamenin 7.2 ve 7.3 maddelerine göre;  isteklilerin ekonomik ve mali yeterlilikleri ile, mesleki ve teknik yeterliliklerinin değerlendirilmesi amacıyla, rekabeti engelleyici sonuç doğurmayacak şekilde (4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 10 uncu maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinde yapılan düzenlemeler göz önünde bulundurarak) gerekli bilgi ve belgeler istenebilir (4).

 

İhale Komisyonu

 

İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere 4734 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilk ilan veya davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur (4).

İhale komisyonu; biri başkan olmak üzere, ikisi ihale konusu işin uzmanı ve biri muhasebe veya mali işlerden sorumlu bir personel olması şartıyla, tek sayıda olmak üzere en az beş kişiden oluşacak şekilde ve komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yedek üyelerin isimleri belirtilmek suretiyle oluşturulur (4).

 

İhale Kararı ve Sonucun Bildirilmesi

 

İhale süreci, ihale onayının alınmasıyla başlar. İhale onayının alınmasından önceki adımlar, ihaleye çıkabilmek için gerekli hazırlıkları içermektedir. İhale edilecek işe ilişkin olarak idarelerce düzenlenen yaklaşık maliyet hesap cetveli, şartnameler, sözleşme tasarısı ve hazırlanmış diğer dökümanlar onay belgesine eklenir ve bu onay belgesi ihale yetkilisince onaylanır. İdarelerce ihale onayının alınmasından sonra, ihale ilanı öncesi kurumdan ihale kayıt numarası alınır (4).

 

Mal alımlarına ait ihale ve ön yeterlik ilanları aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır:

 

Yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde yer alan eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihalelerden;

·         Açık ihale usulü ile yapılacak olanların ilanları ihale tarihinden en az kırk gün önce,

·         Belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak olanların ön yeterlik ilanları son başvuru tarihinden en az ondört gün önce,

·         Pazarlık usulü ile yapılacak olanların ilanları, ihale tarihinden en az yirmibeş gün önce,

 

Kamu İhale Bülteninde  en az bir defa yayımlanmak suretiyle yapılır (4).

İhale ve ön yeterlik dökümanı idarede bedelsiz görülebilir. Ancak, ön yeterlik veya ihaleye katılmak isteyen isteklilerin bu dökümanı satın almaları zorunludur.  İdareler, ihale dökümanının satın alan isteklileri standart form KİK005.0/M ile listeler. Döküman bedeli, basım maliyetini aşmayacak ve rekabeti engellemeyecek şekilde idarelerce tespit edilir (4).

 

Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgeler bir zarfa konulur. Zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret ünvanı, esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir.Teklifler ihale dökümanında belirtilen ihale saatine kadar sıra numaralı alındılar karşılığında idareye verilir. Bu saatten sonra verilen teklifler kabul edilmez ve açılmaksızın iade edilir (4).

 

Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur :

  1. Yazılı olması,
  2. İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi,
  3. Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması,
  4. Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması,
  5. Ad, soyadı veya ticaret ünvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce  imzalanmış olması gereklidir (4).

 

Teklif mektupları standart formlardan işin niteliğine göre uygun olanı esas alınarak hazırlanır. Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının ortaklarının tamamı tarafından imzalanması gerekir. Tekliflerin açılması aşamasında, hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz (4).

 

Teklif mektubu ve geçici teminatı uygun olan isteklilerin, ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dökümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri, değerlendirme dışı bırakılır. En son aşamada, isteklilerin teklif mektubu ekindeki cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı kontrol edilir (4).

 

            İhale komisyonunun kararı üzerine, idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İdare, bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. İhalenin iptal edilmesi hâlinde, durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İsteklilerden herhangi birinin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçeleri bütün isteklilere bildirilir (4).

 

Yapılan değerlendirmeler sonucu ihale,

        Ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren istekli üzerinde bırakılır.

        En ucuz ürünün kalitesinde sorun varsa bu raporla tutanak altına alınır. Fiyat açısından avantajlı ikinci ürün gerekçe raporu  eklenerek satın alınmasına karar verilebilir.

 

İhale komisyonu, kararını standart form KİK021.0/M ile tutanağa bağlar ve ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlar karar tarihini izleyen en geç beş gün içinde ihale yetkilisine sunulur.

İhale yetkilisi,

        İhale kararını onaylar veya

        Gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal edebilir.

İhale, kararın ihale yetkilisince onaylanması hâlinde geçerli; iptal edilmesi hâlinde ise hükümsüz sayılacaktır. İhalenin karara bağlanmasından, ihale üzerine kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları, ihaleden sonra Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise, hemen iade edilir. İhale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı ise, gerekli kesin teminatın verilip sözleşmeyi imzalaması halinde iade edilir. Bu durumda ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat, sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir (4).

 

            İhale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen üç (3) gün içinde, İhale sonucu, standart form KİK022.0/M'ye uygun hazırlanan bir mektup ile, ihale üzerinde bırakılan dahil, ihaleye teklif veren bütün isteklilere, İmza karşılığı tebliğ edilir veya iadeli taahhütlü mektup ile bildirilir. Mektubun isteklilere tebliğ edildiği günün tespit edilememesi halinde ise, mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci (7.) gün, kararın isteklilere tebliğ tarihi sayılacaktır (4).

 

            İsteklinin tebliğ tarihini izleyen on (10) gün içinde kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalaması şarttır. İhale üzerinde kalan istekli; sözleşmenin imzalanmasıyla ilgili koşulları yerine getirmediği, ya da sözleşmeyi imzalamaya gelmediği taktirde; ihale yetkilisinin uygun görmesi kaydıyla, idare; ekonomik açıdan en avantajlı ikinci fiyatı veren teklif sahibi istekli ile sözleşme imzalamaya karar verebilir.(İd. Şart. md. 43.1). İkinci istekli de sözleşmenin imzalanması koşullarını yerine getirmediği taktirde, ihale iptal edilir. (İd. Şart. md. 43.3) (4).

 

4734 sayılı Kanunun 47. maddesinde belirtilen ve aynı kanunun 67. maddesi uyarınca güncellenen parasal tutarı aşan mal alımı ihalelerine ilişkin ihale sonuçları, sözleşmenin Sayıştay Başkanlığınca tescilinin idareye tebliğ edildiği, bu tescilin gerekli olmadığı durumlarda ise, sözleşmenin taraflarca imzalandığı tarihi izleyen en geç on beş (15) gün içinde  Kamu ihale Bülteninde yayımlanmak suretiyle ilan edilir.  İdareler ihale konusu işin önem ve özelliğine göre ihale sonuçlarını, yurt içinde ve yurt dışında çıkan başka gazeteler veya yayın araçları, bilgi işlem ağı veya elektronik haberleşme (internet) yolu ile de ayrıca ilan edebilirler (4).

 

Sözleşmenin taraflarca imzalanmasından sonra hazırlanacak "İhale Bilgi Formu" en geç otuz gün içerisinde, Kamu İhale Kurumu'nun www.kik.gov.tr adresli internet sayfasından Kuruma gönderilir (4).

 

 

KAYNAKLAR

 

 

  1. Teknik Şartname Yazım Kılavuzu ,

 

  1. 4734 sayılı ihale kanunu-2010,

 

  1. 5812 sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler Kapsamında Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği,

 

  1. Kamu İhale Kurumu Mal Alımı-Klavuz- Uygulayıcılar için Rehber ve El Kitabı-2002

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

Tagler: Ihale,  Teknik Şartname

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış