Submitted by: sdemir   Date: 2008-10-08 10:29
Plevral Sıvılarda Transuda-Eksuda Ayrımında Yeni Biyokimyasal Formüllerin Tanısal Verimliliği
Özgür Uslu, Fevziye Tuksavul, Nalan Işık Kabakoğlu, Mehmet Gülpek, Melike Kazancı, Salih Zeki Güçlü



"Transuda–eksuda ayrımında kullanılmak üzere plevral sıvı/serum protein oranı (PS/S protein), plevral sıvı LDH düzeyi (PS LDH), plevral sıvı/serum LDH oranı (PS/S LDH), plevral sıvı kolesterol düzeyi (PS kolesterol), plevral sıvı/serum kolesterol oranı (PS/S kolesterol), serum-plevral sıvı albumin gradienti (S-PS albumin), plevral sıvı/serum bilirubin oranı (PS/S bilirubin) kaydedildi.
1. Light kriterlerine göre PS/S protein değerinin 0.5’in üzerinde olması veya PS/S LDH değerinin 0.6’nın üzerinde olması veya PS LDH’nın normal serum LDH üst sınırının 2/3’ünden fazla olması durumunda eksuda olarak kabul edildi. Hiçbiri bulunmuyorsa transuda olarak sınıflandırıldı.
2. Serum-plevral sıvı albumin gradienti için sınır değer olan 1.2 g/dl ve altındaki değere sahip sıvılar eksuda, üzerindekiler transuda olarak kabul edildi.
3. PS/S kolesterol oranı için sınır değer olan 0.3’ün üzerindekiler eksuda, altındakiler transuda olarak kabul edildi.
4. Costa kriterleri: Plevral sıvı kolesterolü 45 mg/dl’den fazla ve/veya plevral sıvı LDH 200 IU/L’den fazla ise eksuda, plevral sıvı kolesterol 45 mg/dl’den düşük ve plevral sıvı LDH 200 IU/L’den düşükse transuda olarak
kabul edildi."
Tagler: Eksuda,  Plevral Mayi,  Transuda

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış