Submitted by: sdemir   Date: 2009-01-21 12:54
ASPERGILLUS CINSI MANTARLAR VE İNVAZİV ASPERGİLLOZ: MİKOLOJİ, PATOGENEZ, LABORATUVAR TANIMI, ANTİFUNGALLERE DİRENÇ VE DUYARLILIK DENEYLERİ
A. Serda KANTARCIOÐLU, Ayhan YÜCEL

Cerrahpaşa J Med 2003; 34: 140-157

"Aspergillus’lara bağlı (alerjik bronkopulmoner aspergilloz. astım, alerjik sinüzit, alveolit gibi) alerjik hastalıklar miselli kolonizasyon olmaksızın Aspergillus konidi ve antijenleriyle tekrarlarla karşılaşmanın ardından oluşurlar ve çoğunlukla hastanın ortamdaki kaynaktan uzaklaştırılmasıyla klinik iyileşme ile seyreder. Mantarların etkisiyle bazı besinlerde oluşan zehirlerin yenmesiyle ortaya çıkan Mycotoxicosis’de de bu mantarın önemli bir yeri vardır. Aspergillus flavus ve benzeri mantarların ürediği tahıl ve meyvelerde gelişen aflatoksinlerle aflatoksikoz; aflatoksin B ile karaciğerde adenoma ve kanser oluşumu; A.ochraceus’un yaptığı okratoksin A ve B’nin hayvanlarda böbrek ve karaciğeri bozduğu bildirilmiştir.

Alerji ve mikotoksikoz dışında Aspergillus türlerinin sebep oldukları hastalıklar aspergilloz olarak tanımlanmaktadır. Bu mantarlar; tüberküloz, sarkoidoz, bronşektazi, pnömonilerin ardından akciğerlerdeki kavitelerde, ekseri üst lobda yerleşik olarak aspergilloma denilen mantar topu oluşturabilirler ve hastalar ekseri asimptomatiktir. Bu hazırlayıcı sebeplerle birlikte alkolizm, diabetes mellitus, uzun süreli steroid tedavisi gibi bağışıklığı baskılayıcı uygulamalar da bulunduğunda kronik nekrotize akciğer mikozları görülebilmektedir. Nötropenik kanser hastalarında, transplantasyon yapılanlarda, AIDS’liler ve kistik fibrözlu çocuklarda akut invaziv akciğer aspergillozu tipinde görülebilmekte ve ekseri ölümle sonuçlanabilmektedir. AIDS’lilerde ve transplantasyon yapılanlarda trakeobronşit tarzında da görülmektedir. Aspergillus’ların mantar sinüzitlerinin en sık karşılaşılan etkeni olduğu bildirilmektedir.
Alerjiye bağlı olmaksızın Aspergillus’ların kanserlilerde, kemik iliği transplantasyonu yapılmış hastalarda, AIDS’lilerde ve diğer vücut direnci kırık kişilerde invaziv mantar sinüzitlerine yol açtığı olgular bulunmaktadır. Gözde kornea infeksiyonları, endoftalmit ve orbital infeksiyonlarla karşılaşıldığı da bildirilmektedir. Osteomiyelitler, deri tutulumları ve sindirim sistemi özürlü kişilerdeki infeksiyonlar da diğer aspergilloz şekilleri arasında sayılmaktadır."
Tagler: Hiç etiket yok

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış