Submitted by: sdemir   Date: 2009-01-21 21:30
Tanısal Hematoloji: Çok Fazla Test Yapmayın
N. Mustafa YENEREL

Tam Metin için Tıklayınız


"Günümüzde otomatik makinelerce yapılan tam kan sayımı sonuçları gerek eritrositlerin ve trombositlerin morfolojileri gerekse lökositler ve alt grupları hakkında ayrıntılı bilgiler verebilmekte ve birkaç biyokimyasal parametrenin yardımıyla bazı selim hematolojik hastalıkların tanısı için yeterli olabilmektedir. Ancak hematoloji pratiğinde pek çok hastalık için ilk inceleme çevre kanı yaymalarının değerlendirilmesiyle başlar.
Kan sayımıyla birlikte basit bir çevre kanı yayması hematolojik hastalıkların hemen çoğunda yol gösterici ve tanı koydurucudur. Özellikle habis hematolojik hastalıklar söz konusu olduğunda ise en önemli tanı aracımız kemik iliği aspirasyon ve/veya biyopsi örneklerinin değerlendirilmesidir.
Son 15 yılda özellikle monoklonal antikor teknolojisinin ve immünhistokimyasal boyama yöntemlerinin gelişimiyle birlikte immunofenotipleme bunu takiben de akım sitometrik incelemeler tanısal hematolojide vazgeçilmez bir yer kazanmıştır. Ayrıca yine son 10 yılda özellikle hematolojik malignitelerin tanı ve prognozunu belirlemede olmazsa
olmaz incelemeler arasına girdiği için, sitogenetik incelemelerden de burada bahsedilecektir."
Tagler: Cbc,  Tam Kan Sayımı

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış