Submitted by: sdemir   Date: 2009-05-04 16:55
Domuz Gribi Laboratuvar Tanısı
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı


Örneğin alınacağı vasatlar laboratuarımızdan temin edilecektir.
Vasat temini için irtibat telefonları
Bio. Şükran KARA; 0312 458 2482
Bio. Ahmet AYDEMİR; 0312 458 2071
Bio.Gökhan KAVUNCUOÐLU; 0312 458 2072
Dr. Vet. Hek. Başak ALTAŞ; 0312 458 2066
Uzm.Dr. Nurhan ALBAYRAK; 0312 458 2066
Domuz Gribi Laboratuvar Tanısı

Swine İnfluenza A (H1N1) Laboratuvar Algoritması

İnfluenza benzeri hastalık şüphesi olan hastalardan örnek alınması ve viroloji laboratuvarına gönderilmesi mevsimsel influenza sürveyansında olduğu gibi gerçekleştirilir.
Nazofaringeal veya nazal/boğaz sürüntü örnekleri laboratuvarımızca sağlanan eküvyon çubukları yardımı ile alınıp viral transport vasatı içerisine konularak bekletilmeden uygun taşıyıcı kap içerisinde, soğuk zincir ve biyogüvenlik kurallarına uygun ve hızlı bir şekilde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Ulusal İnfluenza Merkezi hasta bilgi formu eksiksiz olarak doldurulmalı, ayrıca yurt dışı seyahat öyküsü sorgulanıp formun alt kısmına nereye olduğu not alınmalı ve form hasta örnekleri ile beraber gönderilmelidir.
Laboratuvara gelen örnekler uygun hazırlık işlemlerinden sonra İnfluenza virusunun konservatif gen bölgesi hedef alınarak gerçekleştirilen ve İnfluenza A / İnfluenza B viruslarını tespit etmeye yönelik Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile test edilmektedir.
İnfluenza A virusu tespit edilen örneklerde mevcut alttipi belirlemeye yönelik H1,H3 ve H5 primerleri kullanılarak ikinci bir PCR reaksiyonu gerçekleştirilmekte ve İnfluenza A virusunun alltipi tespit edilmektedir.
Yeni identifiye edilen ve “swine influenza virus A/California/04/2009 A(H1N1)” olarak adlandırılan virusun tam genom sekansı referans alınarak gelen örneklerin sekanslanması suretiyle virusun tiplendirilmesi ve genetik karakterizasyonu yoluna gidilecektir.
Ayrıca şüpheli örnekler, eş zamanlı olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Destek laboratuvarlarına ileri tanı ve karakterizasyon amacıyla gönderilecektir.

Tanıda kullanılabilecek laboratuvar testleri:

İnfluenza A viruslarını tespit etmeye yönelik hızlı antijen testleri swine virusu tespit edebilmekle birlikte söz konusu testlerin duyarlılıkları düşüktür ve yanlış negatif sonuç verebilir. Ayrıca mevsimsel influenza A ile swine influenza ayrımı yapılamadığından ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur.
PCR testleri ile mevcut primerler kullanılarak influenza A virusunun varlığı tespit edilebilmekte ancak swine influenza H1N1 alt tiplendirmesi yapılamamaktadır.
Swine influenza A/H1N1’i doğrulamak için virus izolasyonu (Biyogüvenlik düzeyi 3’de) ve en azından genomun kismi sekanslaması yapılmalıdır.
Laboratuvar biyogüvenlik önlemleri pandemik influenza virus suşuna uygun olarak ilgili klavuzlarda belirtildiği şekilde uygulanmalıdır.
DSÖ, “swine A(H1N1) virusunun tanısına yönelik PCR protokollerinin güncellendiğini ve primer prob ve pozitif kontrolleri içeren “Swine İnfluenza PCR Test Kiti” ni ulusal influenza merkezlerine gönderileceğini bildirmiştir.
Kaynaklar:
1- World Health Organization Guidance to Influenza Laboratories Diagnosing Swine Influenza A/H1N1 Infections of current concern, 25 April 2009. (http://www.who.int/csr/disease/swineflu/swineflu_guidance_labs_20090425.pdf )
2- World Health Organization Viral gene sequences to assist update diagnostics for swine influenza A(H1N1), 25 April 2009. (http://www.who.int/csr/disease/swineflu/swineflu_genesequences_20090425.pdf )

Numune Alma ve Gönderme, Formlar

Tagler: H1N1

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış