Submitted by: sdemir   Date: 2009-06-16 06:51
ACİL HASTALARINDA BESLENMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd.Doç.Dr. Nazif ZEYBEK
Prof.Dr. Turgut TUFAN
Prof.Dr. Derviş ŞEN



Biyokimyasal parametreler: Vücuttaki visseral protein kompartımanını oluşturan plazma proteinlerinin dolaşımdaki seviyeleri karaciğer ve böbrek fonksiyonları ile değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte protein alımındaki azalma, protein sentezini etkileyerek dolaşımdaki protein seviyesinin düşmesine neden olur. Bu nedenle beslenme durumunun değerlendirilmesinde iyi bir belirleyici olabilirler. Hastaların beslenme yönünden değerlendirilmesi amacıyla kullanılan biyokimyasal ve immünolojik parametreler:
1- Plasma proteinleri
a. Albumin
b. Transferrin
c. Prealbumin
d. Retinol bağlayıcı protein
e. Fibronektin
2- 3-Metil histidin
3- Somatomedin C
4- 24 saatlik idrar kreatinin ve kreatinin-boy indeksi
5- İmmunolojik fonksiyonlar
a. Total lenfosit sayısı
b. Derinin aşırı duyarlılığının gecikmesi
6- Protein dengesi ve enerji dengesi
7- Subjektif global değerlendirme
Albumin: Hipoalbüminemi ve kötü prognoz ilişkisinin tümü malnütrisyona bağlanamaz. Çünkü hipoalbüminemi sadece malnütrisyonlu hastalarda görülmez. Hipoalbüminemi malnütrisyon tanı parametresi olmaktan çok, prognostik açıdan bir risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.
Transferrin: Serum transferrin düzeyi doğrudan ölçülebildiği gibi serum total demir bağlama kapasitesi (TDBK) üzerinden de değişik formüllerle hesaplanabilir. Karaciğer yetersizliğinde albuminden daha yararlı bir parametre olmakla birlikte, beslenme durumundaki değişikleri değerlendirmede albüminden daha üstün değildir. Serum transferrin düzeyinin 1 haftada normal düzeye ulaşabilmesi önemli bir üstünlüğüdür.
Prealbumin: Prealbumin tiroksinin plazmadaki transportunda görev alan önemli bir protein olması yanında, akut protein enerji malnütrisyonunda duyarlı bir viseral proteindir. Yarı ömrü 2-3 gün olup, 3-4 gün süren beslenme yetersizliğinde plazma prealbümin düzeyinin düşüşü ölçülebilir düzeydedir. Bu değişiklikler albumine göre çok daha erken evrede ortaya çıkar, ancak yeterli beslenme sağlandığında kısa sürede (3 gün) normal değerlere ulaşır. Prealbumin inflamatuar olaylardan etkilenir. Yapılan çalışmalarda olumsuz sonuçların belirlenmesinde albumin ve transferrinden daha iyi bir parametre olduğu gösterilememiştir. Normal plasma konsantrasyonu 22.4 mg/dl’dir.
Tagler: Albumin,  Beslenme,  Prealbumin

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış