Submitted by: sdemir   Date: 2009-10-12 10:15
Ankara Universitesi Tip Fakultesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ismail Balik, mevsimsel grip asisinin H1N1 virusune karsi koruyucu olmamakla birlikte asinin etkinligini artirarak daha faydali olmasini sagladigini belirterek, "Arka arkaya 2 asi yapilmasi, bagisIklik sisteminin bu antijenlere karsi daha guclu cevap vermesini yani daha guclu bagisIklik olusmasini saglayacaktir" dedi.

Balik, AA muhabirine yaptigi aciklamada, havalarin sogumaya baslamasi ve okullarin acilmasiyla birlikte bir grip salgini beklendigini bildirdi.
Kuzey yarimkurede, dolayisiyla Turkiye'de bir domuz gribi salgini yasanmasindan da endise edildigini ifade eden Balik, hem mevsimsel gribe hem de domuz gribine yakalanan kisilerin kalabaliga cikmamalari ve 3-4 gun evde dinlenmelerinin yerinde olacagini soyledi.
Grip virusunun opusme ve tokalasma yoluyla cok kolay bulaşabildigine dikkati ceken Balik, "Hem mevsimsel gripten hem de domuz gribinden korunmak icin bu kis ulkemize ozgu kotu bir aliskanlik olan opusme ve tokalasma aliskanligindan vazgecmeliyiz. Ellerin bol sabunlu suyla yikanmasi da onemli bir korunma yoludur" diye konustu.
Mevsimsel gripten asiyla korunmanin mumkun oldugunu, bunun eylul ayi basindan baslayip kasim ayi sonuna kadar yaptirilabilecegini kaydeden Balik, bu asiyi ozellikle 60 yasin ustundekilerle seker, kalp ve tansiyon gibi kronik hastaligi olanlarin yaptirmasinda fayda oldugunu vurguladi.
H1N1 virusune karsi gelistirilen asinin Saglik Bakanliginca bu ayin 3. haftasindan itibaren Turkiye'ye getirilecegini ve belirlenen risk gruplarinin domuz gribine karsi asilanacagini hatirlatan Balik, sozlerini soyle surdurdu:
"Mevsimsel grip asisi H1N1 virusune karsi koruyucu olmamakla birlikte asinin etkinligini artirarak daha faydali olmasini sagliyor. Cunku her 2 asinin icinde de birbirine benzerlik gosteren antijenler (virus parcaciklari, immun uyaricilar) var. Arka arkaya 2 asi yapilmasi, bagisIklik sisteminin bu antijenlere karsi daha guclu cevap vermesini yani daha guclu bagisIklik olusmasini saglayacaktir. "
Balik, asi firmalarinin H1N1 asisini kisitli sayida uretmesi ve ulke bazinda anlasmalar yapilmasi nedeniyle domuz gribi asisinin piyasada satilmayacagini belirtti.
"Gereksiz antiviral kullanilmamali"
Gripten korunmada asi etkili bir yol olmakla birlikte, bu hastaliga yakalananlarin dikkat etmesi gereken hususlar bulunduguna isaret eden Balik, "Grip ve soguk alginliginda kesinlikle antibiyotik kullanilmamalidir. Antiviraller de hekime danisilmadan alinmamalidir. Cunku antiviraller ilk 24 saat icinde etkilidir. Hele 48 saatten sonra kesinlikle antiviral kullanilmamalidir" uyarisini dile getirdi. 
Tagler: Hiç etiket yok

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış