Submitted by: sdemir   Date: 2009-12-01 11:42
1 Aralık Dünya AIDS Günü... Birleşmiş Milletler'in son hazırladığı rapora göre 33 milyon 400 bin insan AIDS'e sebep olan HIV virüsüyle enfekte olmuş durumda. Sağlık örgütleri kondom uyarısını tekrarlıyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ‘1 Aralık Dünya AIDS Günü’ sebebiyle HIV/AIDS üzerine hazırladığı son kılavuzda HIV virüsünün tedavisi sürecine ilişkin önemli noktalara dikkat çekti. Örgüt, virüsün tedavisinde en yaygın kullanılan antiretroviral olan Stavudine’nin uzun dönemde geri dönülemez yan etkileri olduğu gerekçesiyle üretiminin durdurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca hamileler de dahil HIV virüsü taşıyanların daha uzun ve sağlıklı yaşamak için antiretroviral ilaçları daha erken almaya başlamalarını tavsiye etti.
Virüsün anneden çocuğa geçmesini önlemek için ilk defa emziren annelerin ve bebeklerinin de bu ilaçları kullanmaları tavsiye edildi.

Güney Afrikalı çocuk tehlikede
2008’den itibaren 3 bin kişiye HIV virüsü geçtiği tespit edilen Almanya’da kondom kullanma çağrısı yinelendi. Virüsün en yaygın olduğu bölgelerden Güney Afrika’da virüs nedeniyle öksüz ve yetim kalan çocukların sayısı giderek artıyor. Irklararası İlişkiler Enstitüsü’nden araştırmacı Gail Eddy, bölgedeki AIDS oranının kontrol edilebilir hale gelmesine karşın sorunun hâlâ saatli bomba olduğunun altını çizdi, Güney Afrikalı çocukların üçte birinin öksüz ve yetim kalabileceğini söyledi. Bölgede AIDS nedeniyle yetim veya öksüz kalmış çocukların sayısı 2008 itibariyle 1.5 milyondu.
Çin’in en yüksek AIDS oranına sahip Dali şehrinde AIDS’le mücadele amacıyla devlet destekli gay bar açıldı. Homoseksüelliği teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilen barda cinsel eğitim, bedava kondom uygulamaları olacak.
Papa 16. Benedictus, Hıristiyan alemini AIDS hastaları için duaya davet etti. Papa, kilisenin AIDS hastalarının bakımı konusunda ön sıralarda yer aldığını belirtti, koordineli çalışmalarla virüsün iyileştirilebileceğini umduğunu ifade etti.
AIDS’ten Korunma Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu ise sağlık bakanlığının domuz gribi nedeniyle AIDS çalışmalarını rafa kaldırdığını söyleyerek AIDS’le mücadelenin sürekli olması gerektiğini söyledi. Türkiye’de 3 bin 370 AIDS’li bulunduğunu belirten Sipahioğlu, tek eşliliğin ve prezervatif kullanımının önemine dikkat çekti.
(Radikal gazetesinden) 
Tagler: Hiç etiket yok

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış