Submitted by: sdemir   Date: 2013-01-02 09:03
Subklinik Hipotiroidizm
Dr. Murat SERT

“Subklinik hipotiroidizm” tanım olarak, normal olcum aralıklarına gore serum TSH yuksek, serum T3, T4 duzeyi normal olan, klinik hipotiroidi bulguları olmayan kişileri kapsar.
Gorulduğu uzere tanımlama TSH olcumune dayandırılmaktadır. Dolayısıyla TSH olcumunun standardizasyonu ve olcum tekniklerindeki hassasiyet son derece onemlidir. Olayı doğrulamak icin en az 2 hafta sonrasında, en gec 3 ay icerisinde TSH olcumuyle birlikte serum T4 duzeyi yeniden olculmelidir.
Hastanın klinik oykusu, kullandığı ilaclar, diğer hastalıkları (ozellikle otoimmun hastalıklar), gebelik durumu, ailede tiroid hastalığı oykusu, muayenede guatr bulunması tanı ve yaklaşımda son derece onemlidir. Hastalarda enerji azlığı, kilo alma, halsizlik, uykuya eğilim, unutkanlık gibi nonspesifik ve subjektif yakınmaların olabileceği, ayrıca hiperkolesterolemi, kardiyak fonksiyonlarda etkilenme gibi kesinliğe kavuşmamış klinik calışma verileri de vardır. Son yıllada subklinik hipotiroidilerde bu konuları acıklığa kavuşturmak uzere toplantılar ve paneller yapılmış, bazı oneri ve tavsiyelerde bulunulmuştur.
Subklinik olguları değerlendirirken daha onceden hipotiroidi tanısıyla levatiroksin almakta olan ancak TSH duzeyi henuz normal aralığa gelmemiş olanlar veya tedavide uyumsuzlar, otiroid hasta sendromu olanlar, santral hipotiroidi olanlar (TSH normal veya hafif yuksek olabilir, genelde T4 duzeyleri duşuktur), subakut tiroidit iyileşme aşamasında olanlar, postpartum tiroidit, tedavi edilmemiş Addison hastaları, rekombinant TSH injeksiyonu kullananlar, dolaşımda fare antijenine karşı heterofil TSH antikoru olanlar (bazı testlerde yanlış olarak TSH yuksek olcumune neden olurlar) tanıda dışlanmalıdır.
Birleşik Devletlerde bilinen tiroid hastalığı olmayan yetişkinlerler arasında subklinik hipotiroidi prevalansı %4-8.5 arasındadır. Prevalans yaşla artmaktadır. 60 yaşın uzerindeki kadınlarda %20’lere (1-3) ulaşmaktadır. Erkeklerde durum bu kadar belirgin değildir. TSH duzeyleri yuksek bulunan hastaların %75’inde TSH duzeyleri <10 mIU/l’nin altındadır. Bu değerler ırklara ve iyod alım durumuna gore değişebilir.
Daha onceden bilinen hipertiroidizm, tip 1 diabet, ailede tiroid hastalığı oykusu, boyna eksternal radyoterapi oykusu subklinik hipotiroidi olasılığını artırır. Subklinik hipotiroidili olguların yılda %2-5’i aşikar hipotiroidiye gitmektedir (serum TSH yuksek, T4 duşuk) (4). Hipotiroidiye ilerleme durumu bazal TSH duzeyi yuksekliği ile orantılı olup, tiroid otoantikoru yuksek olanlar arasında daha fazladır. Tiroid hormonu almayanlarda bir yılın sonunda %5’i normale donerken geride kalanlar yuksek seviyede durmaktadır (4, 5). Subklinik hipotiroidinin klinik etkileri ve tiroid hormonu tedavisinin sonucları, mevcut verilere gore kanıta dayalı olarak değerlendirilmesi tabloda verilmiştir. Tablodaki serum-TSH duzeylerinin 4.5-10 mIU/L ve >10 mIU/L aralıklarında alınması keyfi olarak yapılmıştır.

Tam metin için tıklayınız

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış