Submitted by: sdemir   Date: 2008-10-14 13:40
HEMOSTAZ LABORATUVARI: HASTA YATAĞINDAN SONUÇ KAĞIDINA
Yahya Büyükaşık

TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ - TEMEL HEMOSTAZ TROMBOZ KURSU - 2007

"1. Hemostaz laboratuvarının klinik pratikteki yeri
Hemostaz laboratuarı klinik biyokimya, seroloji, mikrobiyoloji, patoloji ve radyoloji gibi bütün hastane birimlerine hizmet veren, hasta bakımının sağlıklı bir şekilde yürümesi için mutlak öneme sahip olan bir birimdir. Bu birimin işlevleri arasında hemostatik/trombotik bozukluk şüphesi ile başvuran ya da hastanede yatarken hemostatik/trombotik bozukluk geliştiren hastaların teşhisi ve izlemi yanısıra, cerrahi/invazif girişimsel işlemler öncesi değerlendirme, antikoagülan tedavi monitörizasyonu gibi bir çok tanısal ve terapötik sürece olanak sağlamak vardır.
2. Doğru bir test sonucu için gerekli aşamalar
Tanısal süreçlerde hizmet veren laboratuarların doğru sonuçlar verebilmesi çoğunlukla sadece ilgili laboratuvarın performansı ile ilgili değildir. Laboratuara ulaştırılan spesimenin kalitesi, laboratuar içindeki test hazırlık ve işlem basamakları ile sonuç raporlama ve saklama basamaklarının doğruluğu da benzer düzeyde önem taşımaktadır.
3. Preanalitik faktörler ve flebotomistin önemi
Bu bağlamada doğru test sonucu için ilk basamak doğru kan almak ve zamanında laboratuara ulaştırmaktır. Kan örneklemesi için kullanılması gereken tüplerin bazı özelliklerine dikkat etmek gereklidir."
Tagler: Hemostaz

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış