Submitted by: sdemir   Date: 2009-09-27 13:52
MİKROSKOPİDE KALİTE KONTROL
Mik.Uzm.İsmail CEYHAN

Kalite Güvence sistemi laboratuvar hizmetlerinin verimliliğinin, güvenilirliğinin ve etkinliğinin devamlı bir şekilde yükseltilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuş düzenli izleme, denetim ve değerlendirme sistemidir. Kalite güvence sisteminin birbirine bağımlı 3 ana elemanı vardır:
1.Kalite kontrol,
2.Kalitenin geliştirilmesi/iyileştirilmesi
3.Yeterlilik testleri,
Ulusal Tüberküloz Referans Laboratuvarı da dahil olmak üzere tüm mikobakteri çalışan laboratuvarların uluslararası kuruluşların önerileri doğrultusunda kalite güvence sistemi içinde yer alması zorunludur.
1.Kalite Kontrol:
Laboratuvar çalışmalarının ve test veriminin kabul edilebilir sınırlar içersinde olmasını sağlamak, laboratuvar veriminin etkili ve devamlı bir şekilde yükseltmek için sistematik olarak izlenmesidir İç denetim(internal supervision) olarak da bilinir. Özellikle yayma mikroskopisinde oluşturulan kalite kontrol sistemi, mikroskopi kalitesinin yükseltilmesini sağladığı gibi bir çok problemin görülmesine ve çözülmesine katkıda bulunur. Ayrıca eğitime alınacak veya tekrar eğitilmesi gerekli kişilere yeni bilgi ve yetenek kazandırılmasına yardımcı olur.
2.Kalitenin iyileştirilmesi/geliştirilmesi:
Laboratuvar hizmetlerinin başarıya ulaşmasındaki engel ve darboğazların, kalıcı bir biçimde kaldırılması için düzenli bir izleme ve değerlendirme sistemidir. En önemli elemanlar veri toplama, veri analizleri ve yaratıcı çözüm üretimidir. Bu sistem düzenli denetimler sayesinde daha etkin bir işleyiş kazanabilir.
3.Yeterlilik testleri:
Laboratuvar ve laboratuvarlar arası test ve sonuçlarının referans standartlarla geriye dönük ve objektif olarak bir üst laboratuvar tarafından karşılaştırılması sistemidir. Bu “dış kalite değerlendirme sistemi” olarak da ifade edilmektedir.
Doğrudan veya dolaylı denetim (supervizyon) olmak üzere iki şekilde uygulanabilir.

Tam metin için
Tagler: Kalite Kontrol

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış